Odmarajte uši.
Mi sviramo!


Trenutno je - 02:40 sati


Trenutno svira:
CELINE DION
All The Way (ft. Frank Sinatra)Sviralo je:

DALEKA OBALA
OD MORA DO MORA

ELEMENTAL
Tako Lijepa

ROLLING STONES
Emotional Rescue

DIANA ROSS
Reflections (& The Supremes)

VATRA
Vojska Od Terakote

13.01.2023. 09:15:49

Srijeda u Muzeju

Ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje otvorenjem izložbe Petera Weisza, koje se u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin priređuje 18. siječnja u 19 sati. Izložba je naslovljena Lice i naličje, a obuhvaća autorovih 25 slika u tehnici ulja na platnu nastalih u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine. Recentni radovi svojevrsni su nastavak njegova intenzivnog stvaranja i ostaju u zadanim stilskim odrednicama njegova ekspresionističkog duha snažnoga vrištećeg kolorita u kojem pomiruje apstraktno i figurativno.
Hrvatsko-izraelski akademski slikar Peter Weisz (r. 1943., Siklós, Mađarska) nakon završene osnovne škole i gimnazije u Osijeku studirao je u Zagrebu i Parizu. Autor je impozantnog likovnog opusa, a do sada je izlagao na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivač je i predsjednik međunarodne umjetničke organizacije WAG, koja okuplja umjetnike različitih umjetničkih izričaja iz više od 50 zemalja svijeta. O njegovu stvaralaštvu povjesničar umjetnosti akademik Tonko Maroević svojedobno je zapisao: 
„Adoptivni Osječanin Peter Weisz živi i djeluje između Zagreba i Izraela, a naobrazbu je stekao u Hrvatskoj i Parizu. U svojoj figurativnoj orijentaciji oslanja se na medijski posredovanu sliku, koju definira i često pojačava ironičnim akcentima, ali se ulančava i u respektabilnu ekspresionističku tradiciju, posebice kada aluzivno govori o bolnoj židovskoj povijesti.“ 
Izložba Petera Weisza u GMV-u je postavljena za razgled do 5. veljače ove godine.