Odmarajte uši.
Mi sviramo!


Trenutno je - 17:54 sati


Trenutno svira:
BLUVINIL
HerojiSviralo je:

The Roots
Seed 2.0

EVERLAST
ENDS

SIMPLE PLAN
Summer Paradise (ft. Sean Paul)

DINO DVORNIK
Zigolo

PINK
Cover Me In Sunshine ft Willow Sage Hart

02.12.2022. 14:37:06

Najavljena akcija zaštite okoliša „Rotary šuma“

Predstavnici Rotary klubova koji djeluju na području Varaždinske županije, Uprave šuma u Koprivnici u sastavu Hrvatskih šuma, šumarija Varaždin, Ludbreg i Ivanec, Hrvatskog šumarskog društva potpisali su danas u Županijskoj palači pismo namjere o provođenju zajedničke akcije zaštite okoliša pod nazivom „Rotary šuma“. Akcija će se provoditi dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu sezone pošumljavanja, te će se tom prigodom saditi sadnice autohtonih vrsta drveća. 
U ime Varaždinske županije, kao pokrovitelja akcije pismo namjere potpisao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je istaknuo kako Varaždinska županija, u suradnji sa svojim ustanovama, udrugama, državnim tvrtkama provodi niz akcija kada je u pitanju briga o okolišu i njegova zaštita. - Jedna od najvažnijih inicijativa zasigurno je proglašenje Ivanščice parkom prirode, a radimo i na pet planova upravljanja zaštićenih područja Varaždinske županije. Surađujemo i financijski podupiremo udruge koje se bave zaštitom okoliša. Tako smo ove godine za pčelare i lovce namijenili 200 tisuća kuna, a taj iznos planiran je i za iduću godinu. Dodatno ćemo još sa 100 tisuća kuna u idućoj godini pomoći i ribičima. Jer ako itko poznaje područje Varaždinske županije, svaki njen izvor, potok, svaki njen kutak, onda su to oni – lovci i ribiči. 
Na području županije djeluje i sedam udruga privatnih šumovlasnika koji svojim aktivnostima pridonose očuvanju naših šuma. Ujedno smo sa Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog krenuli u očuvanje genoma tri lipe – Beline lipe u Visokom, Andrijine lipe u Knegincu Gornjem i lipe iz Arboretum Opeka u Vinici. Današnjim potpisivanjem, zajedno s rotarijancima i Hrvatskim šumama pokrećemo jednu hvalevrijednu akciju pošumljavanja, a sve kako bi sačuvali naše šume koja su staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama – rekao je župan Stričak. 
Iako je prva u nizu akcija najavljena za ovu subotu, 3. prosinca s početkom u 9 sati na području Zelendvora, zbog lošeg vremena, najvjerojatnije će se prolongirat za sljedeću subotu. - U planu nam je posaditi dvije tisuće sadnica hrasta lužnjaka koji je idealan za niža staništa, odnosno za nižu nadmorsku visinu. Za tu namjenu pripremili smo jedno zemljište, a sadnice ćemo posaditi i na jednom divljem deponiju – objasnio je upravitelj Šumarije Varaždin Tomica Cukor.
U akciju pošumljavanja ovog puta bit će uključeni i učenici i profesori Srednje škole „Arboretum Opeka“ iz Marčana jer kao što je objasnio predsjednik Rotary kluba Varaždin dr.sc. Miroslav Benko Rotary klubovi u svojoj djelatnosti imaju za cilj pomoći izvrsne učenike, ali i škole.
 - Ove godine u dogovoru s Varaždinskom županijom odlučili smo da to bude Srednja škola „Arboretum Opeka“ koja je na putu da postane Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Uz sadnju hrasta lužnjaka, učenici će tako, zajedno sa svojim profesorima, ali i predstavnicima pet rotary klubova zajedno s mladima rotarijancima i Hrvatskim šumama jačati druženje i prepoznavati prave vrijednosti - naveo je predsjednik Rotary kluba Varaždin dr. sc. Miroslav Benko nadovezavši se kako se rotarijanci ovom akcijom uključuju u plan Rotary International zaštite okoliša.
Potpisivanju pisma namjere nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek i ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka“ iz Marčana Dragan Brkić.