Odmarajte uši.
Mi sviramo!


Trenutno je - 03:52 sati


Trenutno svira:
PRLJAVO KAZALISTE
Moj dom je hrvatska



Sviralo je:











Vecer (pocket palma remix)

Pocket Palma
Femme Nouvelle

29.06.2022. 08:58:41

Završena aglomeracija u općini Sračinec

Najveći infrastrukturni projekt u povijesti Općine Sračinec završen je – do svakog kućanstva i svake građevinske parcele na području Sračinca i Svibovca Podravskog dovedena je kanalizacija, a do kraja kolovoza sve će ulice biti asfaltirane. Time će općina Sračinec završiti dugogodišnje poslove na uređenju nerazvrstanih cesta i imati sve prometnice u punom profilu, s uređenim odvodom oborinskih voda, zelenim površinama i drvoredom, biciklističkim i pješačkim stazama. 
 – Iza nas su godine u kojima su Sračinec i Svibovec Podravski bili razrovani, u kojima smo ponekad testirali strpljivost naših građana, u kojima je sve bilo teško realizirati zbog korone i sada krize, ali u kojima smo dovršili ove kapitalne projekte. Znamo da je aglomeracija u našoj županiji projekt financiran iz EU i da mu nije cilj uređenje prometnica, ali mi smo taj veliki projekt željeli iskoristiti i za to – urediti sve naše ulice na kojima se postavlja kanalizacija i time uštedjeti. Trebalo je poprilično hrabrosti zadužiti se za 20 milijuna kuna za ove poslove, ali danas, kada su gotovo sve ulice u punom profilu, kada je postavljena sva infrastruktura u njih, danas je predivan osjećaj prošetati tim ulicama i vidjeti kako naša mjesta izgledaju. Napravili smo i projekciju rezultata ovakvog načina rješavanja problema, uštedjeli smo oko 24 milijuna kuna, što je četiri godine izvornog prihoda proračuna Općine Sračinec. Mnogo ljudi ne zna koja su pravila za uređenje cesta nakon postavljanja kanalizacije kroz projekt aglomeracije. Jednostavno rečeno, ulica se mora vratiti u stanje zateknuto na početku radova, odnosno, ako je cesta bila širine tri metra, bez staze, obaveza izvođača je da je vrati u to stanje. Da smo išli na taj način, radovi bi bili prije gotovi, ali iza strojeva bi ostale jadne, neuređene ulice kakve smo imali i prije. Mi na to nismo mogli pristati i odlučili smo iskoristiti priliku da, uz sufinanciranje Općine, uredimo sve ulice na način na koji to naši sumještani zaslužuju. Jer, zašto kopati dva puta, zašto lomiti asfalt koji je jednom već postavljen, pa ulice su nam i tako već bile raskopane. Velika zasluga za ovo što imamo danas ide Varkomu, Vodogradnji, Colasu, PZC-u i Niskogradnji Huđek i svim drugim izvođačima koji su imali sluha za našu ideju. Pred nama je još samo asfaltiranje nekoliko stotina metara Zelendvorske ulice u Sračincu te Dravske i Školske ulice u Svibovcu Podravskom i ovaj sveobuhvatan posao će biti završen. Na ovaj smo način značajno utjecali na standard života naših mještana, na vrijednost njihovih nekretnina i parcela za gradnju i još poboljšali poziciju Sračinca i Svibovca Podravskog kao mjesta u koje se doseljavaju mlade obitelji, u kojima je lijepo živjeti – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.
Nositelj projekta aglomeracije bio je Varkom d.d. iz Varaždina. 
 – Aglomeracija na području općine Sračinec počela je u kolovozu 2019. godine, a odnosi se na pravac A2, jedan od četiri značajna pravca na području županije. Ovo je najveći pravac koji je u financijskom smislu vrijedan oko 205 milijuna kuna, koji obuhvaća oko 90 kilometara cjevovoda, više od 4.000 kućnih priključaka i 37 crpnih stanica. U općini Sračinec utrošeno je preko 30 milijuna kuna, na oko 13 kilometara cjevovoda i gotovo 1000 kućnih priključaka – rekao je Bruno Ister, direktor Varkoma d.d. Varaždin.